Exposities

“Paint. Things” Laurien Dumbar
Laurien Dumbar is een schilder die met fotografie werkt. Met een camera onderzoekt zij de rol van het schildersmateriaal in de illusie van ruimte op het platte vlak. Dumbar is vooral gefascineerd door de vraag hoe een schilderkunstig beeld kan verschijnen in een ‘echte’ ruimte in plaats van op het canvas. In haar atelier werkt ze met alledaagse materialen als plasticfolie, papier en verf, waarmee zij ruimtelijke of plastische situaties maakt die zij vastlegt met een I-Phone. In Nieuw Charlois toont zij een serie grote digitale prints die ze van deze foto’s heeft laten maken. Ze zijn mat en intens van kleur, de huid is echt en voelbaar, maar tegelijkertijd is het een afbeelding. Dumbar vraagt zich af wat abstracte schilderkunst kan zijn in de realiteit waarin we leven, met schermen tussen ons en de werkelijkheid, en waarin een digitale mindset onze blik heeft veranderd.
Opening: Zaterdag 18 maart, 16.00 – 20.00 u Openingstijden: 18 mrt t/m 15 apr, don. t/m zat. 10.00 – 17.00 u
Art Central Rotterdam XL
Van 17 tot en met 19 maart 2023 staat de stad Rotterdam in zijn geheel in het teken van hedendaagse kunst en cultuur tijdens Art Central Rotterdam XL. Een cultureel evenement waarbij zesendertig kunstruimtes en instellingen in Rotterdam tegelijkertijd hun tentoonstellingen openen met verruimde openingstijden, om een compleet programma van activiteiten aan te bieden die gratis toegankelijk zijn voor het publiek: een programma van evenementen en rondleidingen om hedendaagse kunstwerken te ontdekken en te waarderen, unieke kunstruimtes en kunstinstellingen in elk deel van de stad.
Nieuw Charlois is onderdeel van dit programma. Werk van Laurien Dumbar zal daarom ook te zien zijn in de centrale expositie van Art Central Rotterdam XL in Baanhof, Baan 159 Rotterdam. Deze tentoonstelling ‘SUBJECT: TRANSITION’ is samengesteld door curator Anna Buyvid.
17 maart, 20.00–01.00 uur (opening night & party)
18+19 maart, 11.00–20.00 uur.
Te zien t/m 10 april 2023, op za+zo van 12.00–18.00 uur.

“Orchestrating Coincidence” Liza Wolters / Hilde Onis
Orchestrating Coincidence is een project van Hilde Onis en Liza Wolters; een editie van 30 unieke sculpturen bestaande uit 26 individuen, 2 duo’s en 5 artist’s proof.
De dertig unieke sculpturen gaan gepaard met een publicatie die speelt met karaktertoewijzing. De gedrukte leporello-catalogus raakt integraal aan wat het betekent om te verzamelen en één deel van een geheel te zijn.
Met Orchestrating Coincidence nemen Hilde Onis en Liza Wolters de representatie van de tussenruimte onder de loep, resulterend in een serie van 30 sculpturen die alle verwachtingen trotseren door verbinding te zoeken op hun breekpunt. Door een methode te ontwikkelen die beoogt te beperken, maar ondertussen ongeluk oproept, hebben de individuele objecten van de serie inspraak in het beheersen van de eigen contouren.
Naast de catalogus sluit de serie aan op een essay dat synchroon met de productie ervan is geschreven. Gebouwd door en rond verschillende kunstenaars en denkers die erosie, fragiliteit, tussenruimte en het ‘falen’ van objecten in hun oorspronkelijke functie als uitgangspunt nemen, onderzoekt de tekst de inhoud die uit tussenruimte en afwezig materiaal voortkomt.
www.orchestratingcoincidence.com
Voor het reserveren van een editie*, neem contact op met Hilde en Liza (orchestratingcoincidence@gmail.com) of Ivo en Nicole.
Graag hierbij het gewenste nummer vermelden. Na de tentoonstelling wordt contact opgenomen voor het ophalen of leveren van de editie.
* kunstwerk inclusief catalogus

DE KLEINE KUNST KOLLEKTIE
Nieuw Charlois presenteert in de feestmaand december een keuze aan betaalbare kunstwerken van kunstenaars die in het afgelopen anderhalf jaar een tentoonstelling hebben gehad.
Er zijn schilderijen, fotowerken, keramiek, vilten planten, truien, lampjes en zoveel meer te bewonderen. Alles is te koop! Op de vilten producten van Wandschappen is zelfs 25% korting..
Wacht niet te lang en loop even langs. We zijn er van woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00u. Op 10 December staan we op de braderie aan de Wolphaertsbocht. Wees welkom!
warme groet,
Ivo en Nicole

“THE GREAT SWEATER SHOW”
Nieuw Charlois presenteert: “The Great Sweater Show”
De laatste 100 wereldberoemde ‘Truien van Loes Veenstra’ zijn nog één keer te zien en te koop in Rotterdam. De Modeshow en aansluitend de verkoop vindt plaats op zaterdag 5 november 16.00 – 20.00 uur, Studio Pompstraat 44, Rotterdam. Een zitplaats is gratis te RESERVEREN: stuur een mail met het aantal personen naar: welkom@nieuwcharlois.nl
Expositie en verkoop: 9 t/m 26 november bij Nieuw Charlois, Wolphaertsbocht 81, Rotterdam.
Nu de energieprijzen de pan uit rijzen en iedereen zich zorgen maakt over de kou in huis de komende winter wordt het hoog tijd ons te focussen op een warme oplossing: “The Great Sweater Show”. De Truien van Loes zijn vanaf 2012 de hele wereld over gereisd; van São Paulo tot Tokyo, waar Koningin Maxima ook twee truien kocht.
Hoe het begon:
Loes Veenstra, geboren in 1933 en overleden in 2017, woonde in Charlois, in de 2de Carnissestraat te Rotterdam Zuid. Museum Rotterdam was in 2012 op zoek naar verhalen van mensen uit de wijk en stuitte op Loes Veenstra, die de hele dag zat te breien. “Als ik brei dan rook ik niet zo veel” was haar motto. In haar huis gingen kunstenaars Nicole Driessens en Ivo van den Baar op zoek naar de truien die ze sinds 1955 had gebreid. Meer dan zeshonderd truien werden gevonden. Er kwam een boek “Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra”, ontworpen door Christien Meindertsma met de foto’s van alle truien, gemaakt door Roel van Tour en Mathijs Labadie. De flashmob “Truien van Loes”, gefilmd door Roel van Tour, met ruim 500 bewoners uit de wijk die de truien droegen, ging viral met meer dan 150 duizend likes. Het filmpje is nog steeds te zien via https://www.youtube.com/watch?v=Pul1Ja8gWBg
In 2012 vroeg Museum Rotterdam kunstenaars Nicole Driessens en Ivo van den Baar van WANDSCHAPPEN uit Charlois een project te ontwikkelen rond de collectie truien van Loes Veenstra. Loes spaarde niet alleen truien, ze bewaarde alles, waardoor haar huis was verworden tot een eindeloze berg spullen. In opdracht van Stichting Kunstimplantaat heeft WANDSCHAPPEN met designer Christien Meindertsma en filmmaker Roel van Tour het project verder ontwikkeld.
Daarna volgden een veiling en expositie bij DROOG Design in Amsterdam en in de KUNSTHAL Rotterdam. In het NAI was een expositie tijdens OBJECT Rotterdam, bezocht door Jean Paul Gaultier. In het Van Abbe Museum Eindhoven won het project de Dutch Design Award tijdens de Dutch Design Week. In Tokyo volgde een internationale Social Design Expositie bij 21_21 Design in het museum van Issey Miyake en tot slot was een deel van de collectie te zien in de São Paolo Design Biënnale. Met de opbrengst van de verkoop van truien kon Loes haar inmiddels nieuwe huis inrichten.
Nu, na tien jaar, gaan Nicole Driessens en Ivo van den Baar het project afsluiten in Nieuw Charlois, het platform voor Kunst en Design in Oud Charlois. De laatste mogelijkheid voor de liefhebbers om één van de laatste 100 truien en 100 boeken te kopen tijdens de modeshow op zaterdag 5 november van 16.00 – 20.00 uur en verkooptentoonstelling van 9 t/m 26 november.

“From green to blue to gray to black” Patrícia Pinheiro de Sousa
Presentatie: zon. 30 oktober 2022 van 15.00u tot 17.00u
Deze middag presenteert Patrícia Pinheiro de Sousa haar videofilm “Subnautica” (HD 7 min.) en de puclicatie “From Green to Blue to Gray to Black“.

“Find – engine” met de kunstenaars Marie Claire Gellings, Float en Jeroen Arians
Opening: zat. 17 september 2022 van 16.00u tot 20.00u
Rotterdam leeft en produceert afval en materiaal, dat op straat verschijnt en verdwijnt.
Marie Claire Gellings, Float en Jeroen Arians zien dit materiaal als elementen van nog niet bestaande beelden. Op dat moment starten de kunstenaars een proces van verzamelen, keuzes maken, transformeren, componeren en tenslotte presenteren, zoals tussen 17 september en 22 oktober in Nieuw Charlois.
Tot zover de overeenkomst in het werk van de drie kunstenaars en de oorspronkelijke reden waarom ze in deze tentoonstelling samengebracht zijn. Hun persoonlijke werk onderscheidt zich in drie verschijningsvormen: Marie Claire Gelling maakt beeldcollages, Float kinetische, ruimtelijke objecten en Jeroen Arians fotografische stillevens. Het zijn zorgvuldig gecomponeerde beelden, waarvan de toepassing leidt tot de ontdekking van compleet nieuwe werelden.
Marie Claire Gellings gebruikt gevonden visuele elementen om collages te creëren als ruimtelijke voorstellingen. Soms blijven de beelden herkenbaar, en ontstaan er nieuwe versies van onze dagelijkse (alledaagse) beeldrealiteit, soms verdwijnen ze helemaal en zijn ze alleen aanleiding.
De kinetische beelden van Float onthullen heel langzaam en met een zekere glimlach de wereld van de uitvinder van beelden die aandacht vragen, omdat ze met een zeker gevoel voor romantiek de aanwezigheid van verhalen in de materialen laten zien.
De foto’s van Jeroen Arians zijn stillevens tot in het extreme. Het betoverende licht verandert de compositie van afval in sterren op een podium.
Graag nodigen we u uit aanwezig te zijn bij de opening van deze expositie op zaterdag 17 september.