Exposities

Ruud Goedhart: Shop around

Opening: zat. 4 juni 2022 om 17.00u met een kort woord van Jeroen Jongeleen en Dinant Christe

Spullen, dingen van alledag die niet direct om aandacht schreeuwen, maar schijnbaar achteloos aanwezig zijn, dat zijn de onderwerpen van Ruud Goedhart. Hij schildert ze als het ware na en laat ze dan ‘shinen’ of plaatst ze terug op hun oorspronkelijke plek. Tegelijkertijd test hij de schilderkunst op abstractie en figuratie en op de grenzen van schilderij en object. Ruud werkt bij voorkeur met tempera, decor- en muurverf, houtskool en potlood op ongeprepareerd linnen en hij past kleur alleen toe als het functioneel is en het past binnen het concept.De werken ontstaan in series van hetzelfde onderwerp waarna hij ze isoleert, samenvoegt of verwerkt in een ‘schilderinstallatie’ , zoals nu in de expositie in Nieuw Charlois:  ‘ Shop Around ‘

Kom eens langs en laat je verbazen door deze explosie van schilderwerken. Alles is te koop!

Maarten Bel : Borduren in de avonduren

Openingsweekend: zat. 9 en zon. 10 april 2022 (tijdens South Explorer).

Openingstijden: 9 april t/m 7 mei 2022 van woe. t/m zat. van 10.00 – 17.00u.

Kunstenaar Maarten Bel vervreemdt zijn publiek door zware thema’s aan te kaarten op een humoristische manier, waarvoor hij vaak inspiratie haalt uit alledaagse gebeurtenissen. In zijn wereld smelten de smurfen door klimaatverandering, wordt het opruimen van afval een fanatieker spel dan Monopoly, en is er maar weinig zo sexy als een bordurende man.

In Nieuw Charlois toont de kunstenaar zijn nog steeds groeiende collectie borduurwerken onder de titel: BORDUREN IN DE AVONDUREN

Hierin worden beeld en tekst verbonden door borduursteken in even geniale als triviale levenswijsheden, die daarmee al iconisch zijn vóórdat de laatste steek is gezet.

Zelfs voor niet- borduurwerkminnend publiek een must !

Voor diegene die tegen een staaltje death metal kan is het aan te raden op zaterdag 9 april een kijkje te komen nemen tijdens een workshop van Maarten tussen 12.00 en 15.00u. Tien deelnemers gaan tijdens een live optreden van de band “Graf” hun geest verruimen met naald en draad.

Residency for the People

Opening:
Vrijdag 25 maart 2022 van 17.00 – 21.00u. Daarna open van 26 maart t/m 3 april op woe t/m zat van 10.00 – 17.00u.

Residency for the People (Lucas Maassen en Jip Geven) is een plek waar niet-professionele-kunstenaars iets kunnen doen wat ze écht graag willen. In Rotterdam organiseerden Dorian Kingma en Myrthe Krepel van SMELT de “Very Open Call” voor iedereen en Viktoriya Gotseva de “Mama’s Call” voor alleenstaande moeders.

In de expositie in Nieuw Charlois vind je het werk van Rotterdamse residents Runa, Elis en Teo. Daarnaast wordt het werk tentoongesteld van de Koffiekopsalon, een samenwerking tussen Residency for the People en Atelier NL (Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk)

Residency for the People (RftP)  onderzoekt wat er gebeurt als je een vrije ruimte openstelt voor mensen die juist géén creatief beroep uitoefenen. De residency biedt iedereen gelegenheid, tijd en ondersteuning om een droom te realiseren of iets nieuws te ondernemen. Dit hoeft niet kunst of design-gerelateerd te zijn, maar het uitgangspunt is wel dat de residents zelf actief hun eigen plan realiseren. RftP vervult geen wensen, maar stimuleert mensen om zelf iets te ondernemen wat ze écht graag willen.  Dorian Kingma en Myrthe Krepel vormen samen social design studio SMELT. Zij creëren ervaringen en interactieve installaties die mensen aanzetten tot (zelf)onderzoek, betekenisgeving en reflectie rondom maatschappelijke uitdagingen. De samenwerking tussen Residency for the People en SMELT werd ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Atelier NL is altijd op zoek om mensen met elkaar en hun omgeving te verbinden. Voor het pilotproject KoffieKopSalon nodigden Lonny en Nadine alle buurtgenoten uit om in de Bergmannkerk uit lokale klei hun eigen koffiekopjes te komen maken.

Nieuw Charlois is een platform voor experiment en derhalve trots “The Very Open Call” te kunnen presenteren. We hopen jullie te mogen begroeten bij ons.

Kira Fröse Dweilen met de kraan open

Opening:
Zaterdag 5 en zondag 6 februari 2022 van 11.00 – 19.00 uur

De grenzen van onze waarneming zijn verwassen concepten – wij voelen met ogen en zien met handen. Kira Fröse’s werk nodigt uit om je zintuigen te wantrouwen en het gewende opnieuw te interpreteren.

Voor de expositie ‘dweilen met de kraan open‘ tovert Kira Fröse Nieuw Charlois om tot een ruimte met een sfeer die je eigenlijk alleen maar uit je eigen badkamer of de wasserette kent. Op de plek waar wij normaal gesproken met onze lichamen alleen zijn om onze onregelmatigheden waar te nemen, komen nu ineens de voorwerpen om ons heen in het spotlicht te staan. Ze krijgen de eigen wil zichzelf te uiten, te verschuiven, te verstarren, vervloeien en uit de hand te lopen.

Wat blijkt is dat wanneer je in de spiegel kijkt, toch niet alles zo schijnt te zijn, als het op het eerste oog lijkt.

Robin Kolleman M for M

Openingstijden:
Zaterdag 11 en zondag 12 december 2021 van 11.00 – 17.00 uur

M for M

In 2018 kwam kunstenaar Robin Kolleman ‘The List’ tegen. Een lijst waarop alle dode vluchtelingen geregistreerd staan, die naar aanleiding van de politieke restricties van de Europese Unie gevonden zijn. 44.764 Mensen staan daar sinds juni 2021 al op. De registratie is gestart in 1993 door United for intercultural action. Gemiddeld zijn dat 1600 mensen per jaar, mensen die de reis naar Europa niet overleven. Robin wil heel graag dat de Europese Unie een menselijk beleid gaat voeren, zodat deze lijst niet meer jaarlijks groeit met vele gevonden dode mensen die op de vlucht waren. Voor dit menselijk drama, dat alsmaar groter wordende massagraf, heeft zij nu een werk gemaakt.

Visions of Doggerland van beeldend kunstenaar Bastiaan de Kramer

Opening:
Zaterdag 2 oktober 2021 van 16.00 – 20.00 uur
Openingstijden:
2 oktober – 14 november 2021, woe t/m zat. van 10.00 – 17.00 uur

De werken van Bastiaan de Kramer (18 aug 1993)  bestaan uit tekeningen en tatoeages die een persoonlijke folklore bevatten, gevuld met symbolen, observaties en verhalen die gaan over groei en transformatie. Het zijn vertellingen over de wens van de wereld en de mens om zichzelf te overstijgen, wakker te worden in een nieuwe en betere vorm. Gedreven door het onderbewuste en de verbeelding, reflecteren de werken op het dagelijks bestaan en de (volgens de kunstenaar) dreigende ondergang van de wereld. Bastiaan werkt traag en creëert op die manier een psychedelische echo waarin de werken fluisteren over een positief nihilisme. De werken zijn een beetje zoals een kosmische lach, watertrappelend na een schipbreuk twintig kilometer van de kust. Scenes van een naderend einde. (of zie ik toch de lichten van een schip in de verte?)

In deze eerste solo expositie worden de pentekeningen van Bastiaan de Kramer getoond, die de afgelopen vier jaar zijn gemaakt. In de tentoonstelling zal er op zaterdag 23 oktober een performance van Bastiaan plaatsvinden in de vorm van het live uitvoeren van een tatoeage. In de week van 8 – 12 november zal Bastiaan bij WOLF COFFEE ROTTERDAM een muurschildering maken.
Zaterdag 13 november vindt de onthulling van de muurschildering plaats.

We zijn heel trots om dit project te kunnen tonen, juist nu we in het dagelijkse nieuws de berichten zien over de uitwassen van de klimaatveranderingen of over grote groepen migranten op zoek naar een betere plek om te leven. We staan op het punt als rijke westen beslissingen te nemen die gaan bepalen of we hier uit komen en op grote schaal in staat zijn een nieuwe weg in te slaan.
Bastiaan de Kramer speelt in zijn tekeningen zowel met het dreigende gevoel als met mogelijke nieuwe horizonnen die hij als kunstenaar te tevoorschijn tovert.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: