“Sequencing” solotentoonstelling Jelmer Noordeman

op 27 mei 2023 was de opening van Jelmer’s tentoonstelling in Nieuw Charlois. Het zonnetje scheen en vooral de bezoekers maakten het tot een feestje. Op de muren 10 intense, arbeidsintensieve schilderijen die je ogen laten vibreren en je hebberigheid aanwakkeren. Een goede opkomst met gezellig veel familie en vrienden en een heerlijk zwarte cocktail.

Anderhalve week later was er een artist talk met Jelmer, nadat we met een geïnteresseerd gezelschap het dak op waren gegaan op winkelcentrum Zuidplein (Bovenop Zuid). De gehele maand juni kun je daar in het kader van ‘de Rotterdamse dakendagen’ een tocht van bijna 1 km maken langs site specific werk van zo’n 40 kunstenaars. Zeer de moeite waard, dus zorg dat je het niet mist! Elke dag open van 10.00 – 20.00u.

Warme groet Jelmer, Ivo en Nicole

“Gouwe kinderen” Mikolaj i.s.m. Suzanne

Op bevrijdingsdag 5 mei 2023 was de opening van de expositie van Charloisse kunstenaar in de dop Mikolaj Stojanowicz, die zich stoorde aan de deplorabele staat van een fotobanner op een blinde muur in zijn straat. Er staan Gouwe kinderen op de foto,  18 jaar geleden gefotografeerd door fotografe Suzanne Liem. Mikolaj heeft het plan opgevat om opnieuw met Suzanne de kinderen rond de Gouwstraat te portretteren en hiervan een nieuw kunstwerk te maken, dat het versleten werk kan vervangen.

In Nieuw Charlois is de serie kinderen te zien die nu spelen en wonen in de straat. Mikolaj maakte blinddrukken op goudpapier van de foto’s die Suzanne opnieuw nam. Later dit jaar zal de nieuwe banner geplaatst worden op de muur.

Warme groet Mikolaj, Ivo en Nicole

“South Explorer salon” diverse kunstenaars uit Zuid

Afgelopen vrijdag 21 april 2023 was de opening van de overzichtstentoonstelling van een groot aantal kunstenaars die meedoen aan de 10e editie van de befaamde South Explorer. Iedereen mocht een werk inleveren van maximaal 40x40x40 cm en wij hebben geprobeerd deze op de best mogelijke manier bij elkaar te brengen. Soms op thema, soms op kleur, soms op vorm. Het resultaat mocht er zijn. Vele kunstenaars kwamen zelf een kijkje nemen en in de twee dagen erna hebben vele kunstliefhebbers onze plek bezocht tijdens hun culturele tocht. En dit ondanks het gure, natte weer.

Het geeft weer aan dat er aan de zuidkant van de Maas veel moois te zien en beleven is, wat ook steeds vaker door de ‘noorderlingen’ ontdekt wordt. South Explorer is een blijvertje!

Warme groet, Ivo en Nicole

“Paint. Things” solo-expositie Laurien Dumbar

Afgelopen zaterdag 18 maart was de opening van de tentoonstelling van Laurien Dumbar. Mooi sereen hingen haar werken aan de muur en vrij in de ruimte. Als je buiten langs loopt trekt het blauw van haar prints je als vanzelf naar binnen. Er was veel aandacht voor het werk en iedereen zag er weer iets anders in. Altijd verrassend ook dat elke kunstenaar zijn/haar eigen publiek meeneemt. Zo groeit de bekendheid van platform Nieuw Charlois gestaag. Allen dank voor jullie komst, commentaren, aandacht en aankopen!

De tentoonstelling is nog te zien t/m 15 april 2023.

Eén werk van Laurien is nog t/m 10 april te bewonderen bij Banhof, Baan 159 Rotterdam op za & zo van 12.00-18.00u.

Warme groet, Ivo en Nicole

OPROEP ZOMERGAST juli & augustus 2023

Open call

Nieuw Charlois is het Platform voor Kunst en Design in Rotterdam Oud Charlois. De ruimte biedt een programma waarin kunstenaars de kans krijgen nieuw werk te tonen en/of te maken. Installaties, solo-exposities en groepspresentaties komen op deze wijze gemiddeld acht keer per jaar tot stand. De focus ligt op kunstenaars uit Rotterdam Zuid en Rotterdam.
Dit jaar zijn we op zoek naar de Zomergast 2023, die in de maanden juli en augustus werkt in Nieuw Charlois en vervolgens aldaar exposeert in de maand september.

We bieden:

 • De ruimte Nieuw Charlois van 50 m2, Wolphaertsbocht 81 Rotterdam
 • Materiaalvergoeding van € 500,-
 • Drukwerk in de vorm van een ansichtkaart
 • PR via nieuwsbrief en sociale media
 • Opening van de expositie begin september

We vragen:

 • Een Rotterdamse kunstenaar met een gemotiveerd plan voor een installatie, nieuw werk dat anders niet tot stand zou komen en schreeuwt om nu te worden gerealiseerd.
 • Eén of twee keer open atelier voor genodigden gedurende de twee werkmaanden.
 • Een expositie van het werk in de maand september.
 • Het achterlaten van de ruimte in de oorspronkelijke staat.

Stuur je CV en motivatie en plan naar welkom@nieuwcharlois

Deadline: 1 mei 2023

Warme groet, Ivo en Nicole

“orchestrating coincidence” expositie Liza Wolters & Hilde Onis

Afgelopen zondag 15 januari was de opening van de tentoonstelling van Liza en Hilde. Vanaf 16.00u liep het meteen lekker vol met een nieuw en vooral jong publiek. De ruimte ademt een zeer serene sfeer en iedereen liep behoedzaam langs en onder de fragiele werken door. Er was veel bewondering voor het verfijnde en weldoordachte werk en ook de aanpak van de ruimte, gedeeld door een gordijn met tekst, werd gewaardeerd.

Met veel plezier en trots zullen we de komende weken (tot 25 februari) eenieder welkom heten bij Nieuw Charlois. Tijdens Art Rotterdam zijn we opgenomen in georganiseerde ritten van en naar alle deelnemende locaties in de stad. Mis het niet…

Warme groet, Ivo en Nicole

“de kleine kunst kollektie” Verkoop-expositie

Voor de feestelijke decembermaand hebben we het idee opgevat om eens echt een ‘winkel’ in te richten met werken van alle kunstenaars die in het afgelopen anderhalf jaar bij Nieuw Charlois gepresenteerd hebben.

Het was een doorslaand succes: er is veel verkocht en eindelijk voelde de kunst-onwennige passant zich aangetrokken om eens binnen te lopen. Er werd veel gevoeld, gekeken, getwijfeld, gepast… en vaak ging er iets het tasje in. Ook op een ijskoude Kerstmarkt op de Wolphaertsbocht op 10 december waren er mensen die een dikke trui kochten. Al met al het begin van een traditie tijdens de feestmaand als het aan ons ligt.

Warme groet, Ivo en Nicole

“the great sweater show” Verkoop-expositie

Van 9 t/m 26 november 2022 zijn de allerlaatste gebreide truien van Loes Veenstra te koop!

Het is ongelooflijk als je er bij stilstaat: wat heeft die Loes ontzettend véél en mooie truien van haar breinaalden laten glijden. Geen ajourpatroon was haar te moeilijk, geen kleurencombinatie te gek.. Er is voor elk wat wils. Wat jij zelf heel lelijk vindt, grijpt een ander met een big smile uit de rekken.

Kom dus gerust eens langs bij Nieuw Charlois en laat je verrassen door de kleurenzee. Een trui of vest met lange mouwen kost € 50,00, een trui met korte mouwen is € 40,00 en mouwloos € 30,00. Ook het boek, vormgegeven door Christien Meinderstsma, waarin meer dan 550 truien staan, is hier te koop (€30,00).

Wacht niet te lang.. de winter nadert en de dure verwarming moet weer aan.

 

Warme groet, Ivo en Nicole

“the great sweater show”

Wat een dag was dat afgelopen zaterdag 5 november tijdens de truienshow in Pompstraat 44 !!

We hadden 12 modellen gestrikt (buurtgenoten/vrienden/familie) om over de catwalk van Perzische tapijtjes te lopen. Achter in de houtwerkplaats waren 120 truien uitgestald en in volgorde aan rekken gehangen. De modellen kregen een spoedcursus “lopen” van Ariënne Sillié op de beats van DJ Sergio (Yellow heats).

Tegen 16.00u gierden alsnog de zenuwen door de lijven van de crew… komen er genoeg mensen? En zal het wel goed gaan?

Tien minuten later stroomden de toeschouwers in grote getale binnen en kon het feest beginnen. Spectaculair om te zien hoe vervolgens in kleurgroepen de truien op een professionele wijze geshowd werden. Het publiek juichte en applaudisseerde uitbundig, en terecht. Zoals dat gaat met modeshows zijn ze veel te snel voorbij en hebben je ogen overuren gedraaid. Maar het doel werd bereikt: de mensen vlogen erna op de tafels en rekken met truien af. Er werd nog net niet gevochten om een mooi exemplaar. Loes Veenstra zou trots zijn geweest.

Onder het genot van een salade en soep werden die middag zo’n 40 truien verkocht en liepen de tevreden klanten met een Loes-trui glimlachend de deur uit. Vanaf 9 november t/m 26 november zijn de resterende truien te koop bij Nieuw Charlois aan de Wolphaertsbocht 81.

Warme groet, Ivo en Nicole

“from green to blue to gray to black” Patrícia Pinheiro de Sousa

Patrícia had zondag 30 oktober 2022 een mooi ingetogen presentatie van haar videofilm “Subnautica”.

Een geïnteresseerd publiek reisde mee onder water aan de Portugese kust, waar Patrícia een fantasiewereld toonde van wezens die het gewonnen lithium proberen te overleven. Haar werk refereert vaak aan delfstoffen ontginnen in mijnen en de kwalijke resultaten daarvan voor mens en natuur.

Haar boek “From green to blue to grey to back” was helaas vertraagd bij de drukker, maar de collages, die gebruikt zijn in het boek, waren wel te bewonderen.

FIND ENGINE Jeroen Arians/ Marie Claire Gellings/ Float

Een gezellig druk bezochte opening van Find Engine met prachtige openingswoorden van Jeroen Bouweriks.

Jeroen had voor elk van de drie kunstenaars een gedicht geschreven. Hieronder de woorden voor Jeroen Arians:

A Still – balanced Move

The absence of the maker

 

A cuddled green leaved potted plant towering in light air

Crutched and hold in place

A bundle. Artificial light. Left behind by the viewer

Caressed… But all directed to freeze as a still in their dark

The smell of moist… Carefully composed on a found shredded beach umbrella

Pilled up… Sssssttt

Your untameable. Silent aesthetic

In my mind I dared to say goodbye… & Waved…

To a white but clean garbage bag

All diagonally balanced on just one tiny stool made of red plastic

RUUD GOEDHART – SHOP AROUND

Dubbel slot openen. Lichten aan. Ladder uit de wc halen en buiten de vlag ophangen. Bankje buiten zetten. Ruud’s sandwich-bord buiten zetten. Twee stoeptegels erop leggen tegen omwaaien. De vlaggetjestoren aan zetten. De pc met muzak aanzetten.

“Kom binnen” / “kent u het werk van Ruud?” / “ja, maf werk hè” /  ” ja, ja, alles is te koop” / “vind u dat duur? Dat is echt niet duur hoor” / “oh, daar loop ik zelf ook de hele tijd overheen, mag van de kunstenaar” / ” u ook een fijne dag, tot ziens”

MAARTEN BEL – BORDUREN IN DE AVONDUREN

Afgelopen zaterdag 9 april was het zover: Maarten had zich uitermate goed voorbereid op de workshop ‘Power Violence’ onder muzikale begeleiding van de death metal band GRAF.

Rond het middaguur kwamen 14 deelnemers binnen druppelen, om meteen na een (hilarische) instructie van Maarten aan de slag te gaan met het op doek aanbrengen van hun eigen geniale tekst of tekening. Dit alles met oordopjes in, want de muziek was al te horen in het Karel de Stouteplein…

Na drie uur van opperste concentratie (met elkaar praten was er niet bij vanwege de oordoppen) had ieder zijn of haar geborduurd ei gelegd. Deze werken zijn niet te zien bij Nieuw Charlois, want dat was de trofee van de dag, maar van de 125 borduurwerkjes van Maarten Bel zijn er nog vele te zien en te koop. De tentoonstelling loopt nog t/m 7 mei 2022.

RESIDENCY FOR THE PEOPLE

Tijdens de twee weekenden van het project van Residency for the People was er veel te zien, proeven, horen en lezen.

Vooral tijdens de performance op vrijdag 25 maart stonden de mensen tot op de straat. Er waren meer dan 50 bezoekers, waarvan het overgrote deel nieuw en heel jong was. Er werd “Sonic soup” gegeten in de vorm van een performance met muziek, speciaal gecomponeerd op de soep. Een bijzondere ervaring..

Blijf op de hoogte!

Meld je aan en kom op onze mailinglijst. We houden je op de hoogte van nieuwe exposities en andere activiteiten van Nieuw Charlois.

X
0
  0
  Je winkelmand
  Je winkelmand is leegTerug naar winkel