“as we drift in the simmering pot things boil under the lid” groepstentoonstelling Kunstpodium-T

Als deelnemers aan het programma ‘Master Apprentice’ van Kunstpodium-T uit Tilburg mochten we een groep deelnemers hosten in onze presentatieruimte. Het was de zesde groepspresentatie van negen presentaties in NL en BE. De groep had de verbintenis gezocht in het samen koken en eten. Speciaal hiervoor waren ook de kommen en lepels door de groep vormgegeven. Met een bijzonder resultaat: in een witte ruimte hangen kunstwerken in allerlei disciplines van de vijf kunstenaars aan de muur met centraal daartussen een lange, smalle en lage tafel met kussentjes op de grond. Aan deze tafel werd tijdens de opening gegeten van vijf speciale, persoonlijke gerechten. De vorm van de lepel was vaak onhandig en leidde tot grappige momenten.Wat nu rest is een tentoonstelling met mooie, verstilde werken en een verlaten tafel. Het bestek is weer mooi afgewassen en zorgt voor een passende mis-en-scene. Kom dat zien..

Warme groet Man Pan, Emilia, Maika, Kamila, Baoyang,Ivo en Nicole

“Tsunami van Beelden” solotentoonstelling Nour-Eddine Jarram

Afgelopen zaterdag 16 maart was het weer volle bak tijdens de opening in galerie Nieuw Charlois. Oude bekenden, trouwe bezoekers en ook veel nieuwe gezichten deze keer! Leuk om te zien dat de verschillende kunstenaars zorgen voor die variatie van bezoekers. Dat er vanaf 17:00 al een hele boel mensen binnendruppelden was geen verrassing, want niemand minder dan Abdelkader Benali opende deze expositie door in gesprek te gaan met kunstenaar Nour-Eddine Jarram over zijn werk. Er werd gelachen, bewonderd en ook even naar binnen gekeken tijdens hun aangrijpende en inspirerende gesprek. Na het horen van dit verhaal stonden de bezoekers te popelen om in gesprek te gaan met Nour en zijn er zelfs werken verkocht. De expositie is nog te zien t/m 21 april, do t/m za 10:00 – 17:00 uur.

Wees welkom en bekijk zowel het werk van Nour-Eddine als van gastkunstenaars Robin Kolleman, Celine van den Boorn, Kamiel Verschuren, Driessens & van den Baar, Maria Ikonomopoulou en Olphaert den Otter.

Warme groet Nour, Ivo en Nicole

“Spijker Passie” duotentoonstelling Sam Cruden/ Arie vd Berg

Afgelopen zaterdag 24 februari was het een feestje op de Wolphaertsbocht: een drukbezochte opening van de nieuwe denim-maatjes Sam en Arie! Precies op de openingstijd van 17.00u was het al een aanzwellende menigte die enthousiast van broek naar tas en de unieke kunstwerken liep. Veel nieuwkomers in de ruimte, geïnteresseerden van de andere kant van de Maas. We vertrouwen erop dat ze niet teleurgesteld waren gezien het vele lachen, zoenen, drinken en eindeloos praten. Zegt het voort, zegt het voort. De expositie is nog te zien t/m 9 mrt en Arie zal in levende lijve elke do t/m zat van 10.00-17.00u aanwezig zijn met naaimachine om op verzoek je eigen jeans te herstellen!! Alleen dat al is een bezoek waard, ook zonder broek of jasje.

Wees welkom en deel de spijkerpassie van Sam en Arie.

Warme groet Sam, Arie, Ivo en Nicole

“Fantoomlijven” solotentoonstelling Welmoed Bosch

Op 20 januari openden de deuren van Nieuw Charlois voor de bezoekers van de opening van Welmoed Bosch. Welmoed heeft mode gestudeerd en kan technisch de meest gecompliceerde patronen maken en haar ontwerpen in de best uitgekozen stoffen uitvoeren. Nu ze de kans kreeg in een expositieruimte haar werk te tonen heeft ze zich voornamelijk bezig gehouden met het fenomeen van het presenteren van kleding zonder mens of mannequin. Het werk is hierdoor een autonome kant opgegaan, die haar zelf ook verrast heeft. De bezoeker waant zich tussen de ‘fantoomlijven’, waaraan nog zichtbaar is waar op het lijf het zou horen, maar die als een verlaten schelp aan een draadje hangen als een nabeeld.

Nog dit weekend is het werk te zien. Wees welkom op de finissage op zaterdag 17 februari voor een borrel tussen 17.00 en 19.00u!

Warme groet Welmoed, Ivo en Nicole

“Merged by Gravity” solotentoonstelling Floor Merjenburgh

Afgelopen zaterdag 28 oktober ging de deur open voor belangstellenden in het werk van Floor Merjenburgh. Voor het eerst werd een kunstenaar van buiten Rotterdam gepresenteerd. Floor heeft eerst een technische opleiding gedaan; het IPO (industrieel product ontwerpen), en voelde daarna de behoefte zich meer te bekwamen in een meer artistieke, vrije manier van werken. Op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht is zij deze zomer afgestudeerd met autonoom keramisch werk. Tijdens het vraaggesprek met Margriet Vollenberg (coach/oprichter Organisation in Design en Joinanew) legde Floor geduldig uit hoe het proces van vloeibare gietklei tot gestolde vormen werkt. Er zijn veel momenten die niet geheel in de hand te houden zijn, maar al doende en na veel mislukkingen heeft Floor nu echt de touwtjes in handen. Eén toevalsfactor blijft constant in haar werk aanwezig: de zwaartekracht van de twee vormen die ze op elkaar laat vallen. Het is gelijk ook de belangrijkste karakteristiek van het werk, die je als beschouwer met veel herinneringen kunt associëren (zoals nat textiel of ingestorte zandkastelen op het strand).

Probeer toch vooral langs te komen om hiervan te genieten. De tentoonstelling loopt nog tot 25 november.

Warme groet Floor, Ivo en Nicole

“Mycelium Media” solotentoonstelling Mingus Janssen

Na een werkperiode van uiteindelijk bijna drie maanden was het zover om de deur te openen voor geïnteresseerden in de zomergast 2023: Mingus Janssen. Mingus heeft de warme zomer benut om intensief te werken aan een nieuwe installatie: het kantoor van uitgeverij Mycelium Media. Mocht de kunstenaar niet aan het werk zijn en de deur gesloten, dan was er altijd de mogelijkheid naar binnen te gluren door de kijkgaten voor het raam. Je ogen ontmoetten dan een geheel in kranten geklede correspondent, druk aan het werk met artikelen schrijven.

Gedurende de werkperiode verdwenen tafels, muren en zelfs een steekkarretje onder de kranten- en tijdschriftenknipsels. Er verscheen ook een handmatig aangedreven billboard met daarop een dubbele boodschap over het verdwijnen van planten- en diersoorten.

Op de foto’s een overzicht van de start op 7 juli, de officiële opening op 10 september (waarbij letterlijk de temperatuur erg opliep) en de finissage op 20 oktober (toen de regen dan weer met bakken uit de lucht viel). Blijf hem volgen, deze Mingus!

Warme groet Mingus, Ivo en Nicole

“Sequencing” solotentoonstelling Jelmer Noordeman

op 27 mei 2023 was de opening van Jelmer’s tentoonstelling in Nieuw Charlois. Het zonnetje scheen en vooral de bezoekers maakten het tot een feestje. Op de muren 10 intense, arbeidsintensieve schilderijen die je ogen laten vibreren en je hebberigheid aanwakkeren. Een goede opkomst met gezellig veel familie en vrienden en een heerlijk zwarte cocktail.

Anderhalve week later was er een artist talk met Jelmer, nadat we met een geïnteresseerd gezelschap het dak op waren gegaan op winkelcentrum Zuidplein (Bovenop Zuid). De gehele maand juni kun je daar in het kader van ‘de Rotterdamse dakendagen’ een tocht van bijna 1 km maken langs site specific werk van zo’n 40 kunstenaars. Zeer de moeite waard, dus zorg dat je het niet mist! Elke dag open van 10.00 – 20.00u.

Warme groet Jelmer, Ivo en Nicole

“Gouwe kinderen” Mikolaj i.s.m. Suzanne

Op bevrijdingsdag 5 mei 2023 was de opening van de expositie van Charloisse kunstenaar in de dop Mikolaj Stojanowicz, die zich stoorde aan de deplorabele staat van een fotobanner op een blinde muur in zijn straat. Er staan Gouwe kinderen op de foto,  18 jaar geleden gefotografeerd door fotografe Suzanne Liem. Mikolaj heeft het plan opgevat om opnieuw met Suzanne de kinderen rond de Gouwstraat te portretteren en hiervan een nieuw kunstwerk te maken, dat het versleten werk kan vervangen.

In Nieuw Charlois is de serie kinderen te zien die nu spelen en wonen in de straat. Mikolaj maakte blinddrukken op goudpapier van de foto’s die Suzanne opnieuw nam. Later dit jaar zal de nieuwe banner geplaatst worden op de muur.

Warme groet Mikolaj, Ivo en Nicole

“South Explorer salon” diverse kunstenaars uit Zuid

Afgelopen vrijdag 21 april 2023 was de opening van de overzichtstentoonstelling van een groot aantal kunstenaars die meedoen aan de 10e editie van de befaamde South Explorer. Iedereen mocht een werk inleveren van maximaal 40x40x40 cm en wij hebben geprobeerd deze op de best mogelijke manier bij elkaar te brengen. Soms op thema, soms op kleur, soms op vorm. Het resultaat mocht er zijn. Vele kunstenaars kwamen zelf een kijkje nemen en in de twee dagen erna hebben vele kunstliefhebbers onze plek bezocht tijdens hun culturele tocht. En dit ondanks het gure, natte weer.

Het geeft weer aan dat er aan de zuidkant van de Maas veel moois te zien en beleven is, wat ook steeds vaker door de ‘noorderlingen’ ontdekt wordt. South Explorer is een blijvertje!

Warme groet, Ivo en Nicole

“Paint. Things” solo-expositie Laurien Dumbar

Afgelopen zaterdag 18 maart was de opening van de tentoonstelling van Laurien Dumbar. Mooi sereen hingen haar werken aan de muur en vrij in de ruimte. Als je buiten langs loopt trekt het blauw van haar prints je als vanzelf naar binnen. Er was veel aandacht voor het werk en iedereen zag er weer iets anders in. Altijd verrassend ook dat elke kunstenaar zijn/haar eigen publiek meeneemt. Zo groeit de bekendheid van platform Nieuw Charlois gestaag. Allen dank voor jullie komst, commentaren, aandacht en aankopen!

De tentoonstelling is nog te zien t/m 15 april 2023.

Eén werk van Laurien is nog t/m 10 april te bewonderen bij Banhof, Baan 159 Rotterdam op za & zo van 12.00-18.00u.

Warme groet, Ivo en Nicole

OPROEP ZOMERGAST juli & augustus 2023

Open call

Nieuw Charlois is het Platform voor Kunst en Design in Rotterdam Oud Charlois. De ruimte biedt een programma waarin kunstenaars de kans krijgen nieuw werk te tonen en/of te maken. Installaties, solo-exposities en groepspresentaties komen op deze wijze gemiddeld acht keer per jaar tot stand. De focus ligt op kunstenaars uit Rotterdam Zuid en Rotterdam.
Dit jaar zijn we op zoek naar de Zomergast 2023, die in de maanden juli en augustus werkt in Nieuw Charlois en vervolgens aldaar exposeert in de maand september.

We bieden:

 • De ruimte Nieuw Charlois van 50 m2, Wolphaertsbocht 81 Rotterdam
 • Materiaalvergoeding van € 500,-
 • Drukwerk in de vorm van een ansichtkaart
 • PR via nieuwsbrief en sociale media
 • Opening van de expositie begin september

We vragen:

 • Een Rotterdamse kunstenaar met een gemotiveerd plan voor een installatie, nieuw werk dat anders niet tot stand zou komen en schreeuwt om nu te worden gerealiseerd.
 • Eén of twee keer open atelier voor genodigden gedurende de twee werkmaanden.
 • Een expositie van het werk in de maand september.
 • Het achterlaten van de ruimte in de oorspronkelijke staat.

Stuur je CV en motivatie en plan naar welkom@nieuwcharlois

Deadline: 1 mei 2023

Warme groet, Ivo en Nicole

“orchestrating coincidence” expositie Liza Wolters & Hilde Onis

Afgelopen zondag 15 januari was de opening van de tentoonstelling van Liza en Hilde. Vanaf 16.00u liep het meteen lekker vol met een nieuw en vooral jong publiek. De ruimte ademt een zeer serene sfeer en iedereen liep behoedzaam langs en onder de fragiele werken door. Er was veel bewondering voor het verfijnde en weldoordachte werk en ook de aanpak van de ruimte, gedeeld door een gordijn met tekst, werd gewaardeerd.

Met veel plezier en trots zullen we de komende weken (tot 25 februari) eenieder welkom heten bij Nieuw Charlois. Tijdens Art Rotterdam zijn we opgenomen in georganiseerde ritten van en naar alle deelnemende locaties in de stad. Mis het niet…

Warme groet, Ivo en Nicole

“de kleine kunst kollektie” Verkoop-expositie

Voor de feestelijke decembermaand hebben we het idee opgevat om eens echt een ‘winkel’ in te richten met werken van alle kunstenaars die in het afgelopen anderhalf jaar bij Nieuw Charlois gepresenteerd hebben.

Het was een doorslaand succes: er is veel verkocht en eindelijk voelde de kunst-onwennige passant zich aangetrokken om eens binnen te lopen. Er werd veel gevoeld, gekeken, getwijfeld, gepast… en vaak ging er iets het tasje in. Ook op een ijskoude Kerstmarkt op de Wolphaertsbocht op 10 december waren er mensen die een dikke trui kochten. Al met al het begin van een traditie tijdens de feestmaand als het aan ons ligt.

Warme groet, Ivo en Nicole

“the great sweater show” Verkoop-expositie

Van 9 t/m 26 november 2022 zijn de allerlaatste gebreide truien van Loes Veenstra te koop!

Het is ongelooflijk als je er bij stilstaat: wat heeft die Loes ontzettend véél en mooie truien van haar breinaalden laten glijden. Geen ajourpatroon was haar te moeilijk, geen kleurencombinatie te gek.. Er is voor elk wat wils. Wat jij zelf heel lelijk vindt, grijpt een ander met een big smile uit de rekken.

Kom dus gerust eens langs bij Nieuw Charlois en laat je verrassen door de kleurenzee. Een trui of vest met lange mouwen kost € 50,00, een trui met korte mouwen is € 40,00 en mouwloos € 30,00. Ook het boek, vormgegeven door Christien Meinderstsma, waarin meer dan 550 truien staan, is hier te koop (€30,00).

Wacht niet te lang.. de winter nadert en de dure verwarming moet weer aan.

 

Warme groet, Ivo en Nicole

Blijf op de hoogte!

Meld je aan en kom op onze mailinglijst. We houden je op de hoogte van nieuwe exposities en andere activiteiten van Nieuw Charlois.

X
0
  0
  Je winkelmand
  Je winkelmand is leegTerug naar winkel