News

“Merged by Gravity” solotentoonstelling Floor Merjenburgh

Zaterdag 28 oktober 2023 opent de tentoonstelling van de pas aan de HKU afgestudeerde Floor Merjenburgh. Dit zegt zij over haar eigen werk: “Wanneer klei gevormd wordt door een mal krijgt het een definitieve vorm. Maar, juist wanneer het net uit de mal komt is het materiaal nog soepel en elastisch. Deze twee eigenschappen zijn leidend in het maakproces van Merged by Gravity. Er ontstaat een spel tussen mij en het materiaal, waarin ik twee losse objecten elkaar laat vervormen door middel van zwaartekracht. Ik stuur de objecten, maar de vorming vindt plaat door de eigenschappen van het materiaal en het toeval.

De connectie tussen de twee objecten, die elkaar hebben gevonden en gevormd, is uniek. Sporen van de beginvorm van de kleiobjecten blijven zichtbaar en samen maken ze een geheel nieuwe vorm. Vanaf dan horen ze samen.”

De tentoonstelling wordt om 16.45u geopend door Margriet Vollenberg, oprichter van Organisation in Design en Joinanew, beide coachingplatforms voor (beginnende én gevestigde) ontwerpers om hun werk en ondernemerschap op een hoger niveau te krijgen.

We zien u graag komen, de soep staat klaar rond 18.00u.

Warme groet Floor, Ivo en Nicole

“Mycelium Media” solotentoonstelling Mingus Janssen

Mycelium Media Mingus Janssen

Al geruime tijd is het tijdelijke hoofdkantoor van Mycelium Media gevestigd in Nieuw Charlois. Mycelium Media is een uitgeverij die infiltreert in bestaande (gedrukte) vormen van nieuws, zoals kranten, boeken en magazines, om daar anders dan menselijke perspectieven aan toe te voegen. De werknemers en correspondenten van Mycelium Media zijn gehuld in speciale kostuums die bedreigde ecosystemen vertegenwoordigen en zijn volledig gemaakt uit de silhouetten van bedreigde plantensoorten, gesneden uit kranten, boeken en magazines.
Gedurende de zomer heeft Mycelium Media onderzoek gedaan naar het ecosysteem van de haven van Rotterdam. De haven kent een hogere mate van biodiversiteit dan menig natuurgebied. Het is het thuis van vele bedreigde dier–en plantensoorten, en is daarnaast beroemd en berucht vanwege de exoten die via de haven hun weg naar Nederland en Europa hebben gevonden.
Op 10 September gaan de deuren van Mycelium Media open en zullen de resultaten van het onderzoek te zien zijn. Tot 22 oktober is Mycelium Media toegankelijk voor publiek van donderdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.

Opening zondag 10 september 2023, 16.00 – 21.00 uur
Tijdens de opening om 17.00 uur: artist talk met
professor Roeland Merks en journalist Bart Dirks.

Warme groet Mingus, Ivo en Nicole

“Sequencing” Jelmer Noordeman

Sequencing

Het zijn de meest hardnekkige instincten: het verlangen naar symmetrie, balans, ritme in vorm en geluid.

Jelmer Noordeman is doelbewust op zoek naar de werking van onze perceptie. Die perceptie laat ons graag indelingen maken zodat we ergens grip op krijgen. Zo zijn er in zijn werk diverse rationele composities te vinden, maar zijn ze ook te onderscheiden? Vlak voordat een indeling zich naar de voorgrond drukt, vormt zich alweer een nieuwe. De abstracte velden gaan een relatie met elkaar aan in een constante ontkenning. Door te experimenteren met verschillende ritmes ontstaat er een nieuwe samenhang waarin beweging en verstilling systematisch in elkaar overlopen. Informatie wordt gefragmenteerd en weer tot een rangschikking gebracht, tot één geheel. De hoeveelheid aan informatie werkt vertroebelend en lijkt het geheel dissonant samen te voegen.

Zijn werk bestaat uit het vervaardigen van (muur)schilderingen en video-installaties waarin de relatie tussen bewegend- en stilstaand beeld merkbaar is. Sequencing toont nieuwe schilderijen die draaien om tijd, perceptie en helderheid in dissonantie.

Warme groet Jelmer, Ivo en Nicole

“Gouwe Kinderen” Mikolaj Stojanowicz/ Suzanne Liem

Er hangt een banner met “Gouwe Kinderen” aan de blinde muur van een woonblok in de Gouwstraat, Rotterdam Oud Charlois. Het hangt er al 18 jaar en is versleten.

Mikolaj Stojanowicz gaat de banner opnieuw maken met fotograaf Suzanne Liem, die destijds de kinderen heeft gefotografeerd en nu opnieuw kinderen gaat fotograferen.
Mikolaj maakt blinddrukken op goudpapier met de foto’s van Suzanne als uitgangspunt.
In Nieuw Charlois tonen de beide kunstenaars de series foto’s en blinddrukken aan de bewoners van de buurt, als aankondiging van de nieuwe banner die later dit jaar zal worden geplaatst op de blinde muur.

Opening: Vrijdag 5 mei 2023, 16.00 – 19.00 u                                                                                                                                   Openingstijden: 5 t/m 13 mei, don. t/m zat. 10.00 – 17.00 u

warme groet,

Mikolaj, Suzanne, Ivo en Nicole
 

 

“South Explorer Salon” diverse kunstenaars uit Zuid

Dit mag je niet missen deze maand in Nieuw Charlois:
ons platform stelt een Salon samen uit de vele deelnemende kunstenaars aan de jaarlijkse South Explorer, een kunstroute in Rotterdam Zuid. De opening van het overzicht in Nieuw Charlois is op vrijdag 21 april van 16.00 – 18.00u. Verder openen culturele hotspots, tijdelijke locaties, galeries, de Oude Kerk, ateliers en kunstwinkels tegelijk hun deuren met een afwisselend en uitdagend aanbod. Je kunt presentaties in een etalage verwachten, tentoonstellingen in projectruimten en galeries, open ateliers, performance en concerten.

Alle locaties zijn geopend op zaterdag 22 en zondag 23 april van 12.00 tot 17.00 uur, tenzij anders vermeld.

Op de website www.southexplorer.nl of op de facebookpagina vind je uitgebreide en actuele informatie per locatie.

Een vouwblad met plattegrond, informatie per pagina en poster wordt in een oplage van 4000 stuks verspreid over de stad en is op elke locatie beschikbaar tijdens South Explorer. Je herkent de locaties aan de wapperende vlag in het weekend.

warme groet, Ivo en Nicole

 

 

“Art Central Rotterdam XL” Laurien Dumbar

Art Central Rotterdam XL
Van 17 tot en met 19 maart 2023 staat de stad Rotterdam in zijn geheel in het teken van hedendaagse kunst en cultuur tijdens Art Central Rotterdam XL. Een cultureel evenement waarbij zesendertig kunstruimtes en instellingen in Rotterdam tegelijkertijd hun tentoonstellingen openen met verruimde openingstijden, om een compleet programma van activiteiten aan te bieden die gratis toegankelijk zijn voor het publiek: een programma van evenementen en rondleidingen om hedendaagse kunstwerken te ontdekken en te waarderen, unieke kunstruimtes en kunstinstellingen in elk deel van de stad.

Nieuw Charlois is onderdeel van dit programma. Werk van Laurien Dumbar zal daarom ook te zien zijn in de centrale expositie van Art Central Rotterdam XL in Baanhof, Baan 159 Rotterdam. Deze tentoonstelling  ‘SUBJECT: TRANSITION’ is samengesteld door curator Anna Buyvid.

17 maart, 20.00–01.00 uur (opening night & party)
18+19 maart, 11.00–20.00 uur.
Te zien t/m 10 april 2023, op za+zo van 12.00–18.00 uur.

www.artcentralrotterdam.nl

warme groet,

Laurien, Ivo en Nicole
 

 

X
0
    0
    Your shopping cart
    Je winkelmand is leegTerug naar winkel