“orchestrating coincidence” expositie Liza Wolters & Hilde Onis

Afgelopen zondag 15 januari was de opening van de tentoonstelling van Liza en Hilde. Vanaf 16.00u liep het meteen lekker vol met een nieuw en vooral jong publiek. De ruimte ademt een zeer serene sfeer en iedereen liep behoedzaam langs en onder de fragiele werken door. Er was veel bewondering voor het verfijnde en weldoordachte werk en ook de aanpak van de ruimte, gedeeld door een gordijn met tekst, werd gewaardeerd.

Met veel plezier en trots zullen we de komende weken (tot 25 februari) eenieder welkom heten bij Nieuw Charlois. Tijdens Art Rotterdam zijn we opgenomen in georganiseerde ritten van en naar alle deelnemende locaties in de stad. Mis het niet…

Warme groet, Ivo en Nicole

“de kleine kunst kollektie” Verkoop-expositie

Voor de feestelijke decembermaand hebben we het idee opgevat om eens echt een ‘winkel’ in te richten met werken van alle kunstenaars die in het afgelopen anderhalf jaar bij Nieuw Charlois gepresenteerd hebben.

Het was een doorslaand succes: er is veel verkocht en eindelijk voelde de kunst-onwennige passant zich aangetrokken om eens binnen te lopen. Er werd veel gevoeld, gekeken, getwijfeld, gepast… en vaak ging er iets het tasje in. Ook op een ijskoude Kerstmarkt op de Wolphaertsbocht op 10 december waren er mensen die een dikke trui kochten. Al met al het begin van een traditie tijdens de feestmaand als het aan ons ligt.

Warme groet, Ivo en Nicole

“the great sweater show” Verkoop-expositie

Van 9 t/m 26 november 2022 zijn de allerlaatste gebreide truien van Loes Veenstra te koop!

Het is ongelooflijk als je er bij stilstaat: wat heeft die Loes ontzettend véél en mooie truien van haar breinaalden laten glijden. Geen ajourpatroon was haar te moeilijk, geen kleurencombinatie te gek.. Er is voor elk wat wils. Wat jij zelf heel lelijk vindt, grijpt een ander met een big smile uit de rekken.

Kom dus gerust eens langs bij Nieuw Charlois en laat je verrassen door de kleurenzee. Een trui of vest met lange mouwen kost € 50,00, een trui met korte mouwen is € 40,00 en mouwloos € 30,00. Ook het boek, vormgegeven door Christien Meinderstsma, waarin meer dan 550 truien staan, is hier te koop (€30,00).

Wacht niet te lang.. de winter nadert en de dure verwarming moet weer aan.

 

Warme groet, Ivo en Nicole

“the great sweater show”

Wat een dag was dat afgelopen zaterdag 5 november tijdens de truienshow in Pompstraat 44 !!

We hadden 12 modellen gestrikt (buurtgenoten/vrienden/familie) om over de catwalk van Perzische tapijtjes te lopen. Achter in de houtwerkplaats waren 120 truien uitgestald en in volgorde aan rekken gehangen. De modellen kregen een spoedcursus “lopen” van Ariënne Sillié op de beats van DJ Sergio (Yellow heats).

Tegen 16.00u gierden alsnog de zenuwen door de lijven van de crew… komen er genoeg mensen? En zal het wel goed gaan?

Tien minuten later stroomden de toeschouwers in grote getale binnen en kon het feest beginnen. Spectaculair om te zien hoe vervolgens in kleurgroepen de truien op een professionele wijze geshowd werden. Het publiek juichte en applaudisseerde uitbundig, en terecht. Zoals dat gaat met modeshows zijn ze veel te snel voorbij en hebben je ogen overuren gedraaid. Maar het doel werd bereikt: de mensen vlogen erna op de tafels en rekken met truien af. Er werd nog net niet gevochten om een mooi exemplaar. Loes Veenstra zou trots zijn geweest.

Onder het genot van een salade en soep werden die middag zo’n 40 truien verkocht en liepen de tevreden klanten met een Loes-trui glimlachend de deur uit. Vanaf 9 november t/m 26 november zijn de resterende truien te koop bij Nieuw Charlois aan de Wolphaertsbocht 81.

Warme groet, Ivo en Nicole

“from green to blue to gray to black” Patrícia Pinheiro de Sousa

Patrícia had zondag 30 oktober 2022 een mooi ingetogen presentatie van haar videofilm “Subnautica”.

Een geïnteresseerd publiek reisde mee onder water aan de Portugese kust, waar Patrícia een fantasiewereld toonde van wezens die het gewonnen lithium proberen te overleven. Haar werk refereert vaak aan delfstoffen ontginnen in mijnen en de kwalijke resultaten daarvan voor mens en natuur.

Haar boek “From green to blue to grey to back” was helaas vertraagd bij de drukker, maar de collages, die gebruikt zijn in het boek, waren wel te bewonderen.

FIND ENGINE Jeroen Arians/ Marie Claire Gellings/ Float

Een gezellig druk bezochte opening van Find Engine met prachtige openingswoorden van Jeroen Bouweriks.

Jeroen had voor elk van de drie kunstenaars een gedicht geschreven. Hieronder de woorden voor Jeroen Arians:

A Still – balanced Move

The absence of the maker

 

A cuddled green leaved potted plant towering in light air

Crutched and hold in place

A bundle. Artificial light. Left behind by the viewer

Caressed… But all directed to freeze as a still in their dark

The smell of moist… Carefully composed on a found shredded beach umbrella

Pilled up… Sssssttt

Your untameable. Silent aesthetic

In my mind I dared to say goodbye… & Waved…

To a white but clean garbage bag

All diagonally balanced on just one tiny stool made of red plastic

RUUD GOEDHART – SHOP AROUND

Dubbel slot openen. Lichten aan. Ladder uit de wc halen en buiten de vlag ophangen. Bankje buiten zetten. Ruud’s sandwich-bord buiten zetten. Twee stoeptegels erop leggen tegen omwaaien. De vlaggetjestoren aan zetten. De pc met muzak aanzetten.

“Kom binnen” / “kent u het werk van Ruud?” / “ja, maf werk hè” /  ” ja, ja, alles is te koop” / “vind u dat duur? Dat is echt niet duur hoor” / “oh, daar loop ik zelf ook de hele tijd overheen, mag van de kunstenaar” / ” u ook een fijne dag, tot ziens”

MAARTEN BEL – BORDUREN IN DE AVONDUREN

Afgelopen zaterdag 9 april was het zover: Maarten had zich uitermate goed voorbereid op de workshop ‘Power Violence’ onder muzikale begeleiding van de death metal band GRAF.

Rond het middaguur kwamen 14 deelnemers binnen druppelen, om meteen na een (hilarische) instructie van Maarten aan de slag te gaan met het op doek aanbrengen van hun eigen geniale tekst of tekening. Dit alles met oordopjes in, want de muziek was al te horen in het Karel de Stouteplein…

Na drie uur van opperste concentratie (met elkaar praten was er niet bij vanwege de oordoppen) had ieder zijn of haar geborduurd ei gelegd. Deze werken zijn niet te zien bij Nieuw Charlois, want dat was de trofee van de dag, maar van de 125 borduurwerkjes van Maarten Bel zijn er nog vele te zien en te koop. De tentoonstelling loopt nog t/m 7 mei 2022.

RESIDENCY FOR THE PEOPLE

Tijdens de twee weekenden van het project van Residency for the People was er veel te zien, proeven, horen en lezen.

Vooral tijdens de performance op vrijdag 25 maart stonden de mensen tot op de straat. Er waren meer dan 50 bezoekers, waarvan het overgrote deel nieuw en heel jong was. Er werd “Sonic soup” gegeten in de vorm van een performance met muziek, speciaal gecomponeerd op de soep. Een bijzondere ervaring..

Dweilen met de kraan open – Kira Fröse

Na een druk bezocht openingsweekend op 5 en 6 februari 2022 is de tentoonstelling van het werk van Kira Fröse nog te zien tot en met 18 maart.

De openingstijden zijn van woe t/m zaterdag van 10.00u tot 17.00u.

Laat je verrassen door de maffe badkamerfantasieën van Kira.

Weekend-expo van Robin Kolleman

zaterdag 12 en zondag 13 december is Robin Kolleman aanwezig in Nieuw Charlois om haar nieuwste werk te tonen en toe te lichten.

Ondanks de heftige inhoud van het werk, de vluchtelingen problematiek, is de uitvoering licht.

Tekeningen van hekwerken, waar ter nagedachtenis bloemen aan gehangen zijn, worden in zeer dun papier gebrand.

Bastiaan de Kramer maakt muurschildering bij Wolf Coffee Rotterdam

Onthulling Zaterdag 13 november 2021 om 14.30u, tijdens South Explorer

Na één week werken bij Wolf Coffee kan het publiek nu eindelijk het nieuwe kunstwerk bewonderen: zijn eerste echte muurschildering in zijn oeuvre van tekeningen en tattoos.

Dit project is mede gefinancierd door Cultuur Concreet.

Beeldend kunstenaar Bastiaan de Kramer zet een pracht-tattoo in 6 uur

Zaterdag 23 oktober 2021 van 10.00u tot 17.00u

uit de openingsspeech:

Nicole en ik hebben Bastiaan leren kennen tijdens de Bcademie, waar we als tutor een jaar lang tien kunstenaars begeleidden in hun kunstenaarschap, zowel inhoudelijk als praktisch. Beiden waren we direct gegrepen door het werk van Bastiaan, de verhalen zowel als de signatuur. Nu, vier jaar later zijn we super trots dat hij hier in Nieuw Charlois zijn eerste solo tentoonstelling heeft samengesteld met werk uit de afgelopen vier jaar. Het zijn bijna apocalyptische voorstellingen, die we ook al kennen van het werk van Jeronimus Bosch (15de eeuw) en die ik ineens herbeleef in de tekeningen van Bastiaan.
Zelfs mythische verwijzingen ontbreken niet en zijn ondergebracht in een veelheid van verhalen, al dan niet echt gebeurd, die voortdurend verder verteld worden in elke volgende pennenstreek. Een tekening stopt niet, elders begint ‘ie gewoon opnieuw.

Opening exhibition
GENIUS LOCI until August 31

NEW CHARLOIS opens its doors with the exhibition GENIUS LOC

On Saturday 10 and Sunday 11 July 2021, NEW CHARLOIS, platform for Art and Design opens with the exhibition GENIUS LOCI. It shows work by the four Charloisse artists: Maartje Dijkstra, Kirsten Spuijbroek, Ruud Goedhart and Jos van der Meulen.

Stay informed!

Sign up and join our mailing list. We will keep you informed about new exhibitions and other activities of Nieuw Charlois.